Julkaistu

Mikityksestä

Miten mikittää?

Nyt tässä lyhyet vinkit yleisimpiiin tilanteisiin. Sovella ja opi, miten toiset tekevät ja etenkin selvitä miksi ja mitä tuloksia sillä saadaan

Ja jälleen kerran: näin minä yleensä teen. Kehittele itsellesi oma tyyli. Idana on saada hyvä ääni ja se on pitkälti mielipidekysymys. Ja uudet kokeilut ovat aina hyvästä. Jokaiselta keikalta pitää voida oppia jotain uutta.

Dynaaminen vs kondensaattori.

Yleismikkinä dynaaminen mikrofoni toimii aina. Se kestää kovia äänenpaineita ja muutakin kuritusta kohtuullisen hyvin. Vastineeksi herkkyys on kondensaattoriversiota huonompi, eli se ei ”kuule” yhtä hyvin.Tämä siis noin niinkuin yleisesti. Poikkeuksia on. On epäherkkiä konkkamikkejä ja herkkiä dynaamisia, mutta yleisimmin jako menee, kuten aluksi kerroin.

Mikrofonin sijoituskysymys

Yksinkertaistaen: mikrofoni pitää sijoittaa siihen kohtaan, missä mikitettävä asia kuulostaa parhaimmalta ja tästä sitten karkeaa listaa lähtökohdista, normi keikkatilanne mielessä.

Viisas Äänihenkilö konsultoikin outojen vehkeitten kanssa soittajaa ja varautuu olemaan luova.

    • Akustinen kitara

Mikrofoni standiin, osoittamaan noin kaulan ja kopan liittymäkohtaa. Neljä säädettävää asiaa: etäisyys, vaaka- ja pystysuora kulma suhteessa kitaraan ja sivusuuntainen paikka.Aika yleisesti mikrofoni osoittaa hieman yläviistosta, tähdättynä bassokielien ohitse diskanttikieliin niin, että plektraäänet eivät kuulu häiritsevästi. Etäisyys pitää sovittaa soittajan ja mikkien mukaan.

    • Huilu

Huilun ääni syntyy siinä päässä, mihin sitä puhalletaan, eli soittajan huulien luona. Mikrofoni voi sijaita ylättävän etäällä, sillä huilun ääni on kohtuullisen voimakas.

    • Haitari

Tämä on hauska laite, kun siitä tulee ääniä molemmista päistä. Kannattaa konsultoida soittajaa. Jos ei muuta kiireessä keksi, niin ripustaa mikrofonin soittajaan yläpuolelle, osoittamaan soittimen kyljessä näkyviä ”ritilöitä” kohden. Tai eteen. Vähän riippuen tilanteesta. Kuitenkin osoittaen enemmän edestä katsoen oikealle puolelleNyt näppäinäänen kanssa pitää miettiä, miten mikrofonin suuntaa, sillä se poimii mielellään myös ne.Ja että elämä olisi mielenkiintoista on olemassa myös osin, tai jopa kokonaan sähköisiä haitareita (ja hanureita). Esimerkiksi Rolandin FR-3xb. Se on varsinainen orkesterilaite, mm sisäänrakennettujen kaiuttimien ja MIDI-liitäntöjen kanssa.

    • ja näitähän riittäsi..

 

Print Friendly, PDF & Email