Julkaistu

Mitä miksaaminen on? Livemiehen aatoksia

Mitä miksaaminen on?

Ainakaan se ei ole hohdokasta ja keveää puuhaa. Jos tahdot loistaa kaikkien edessä, opettele esiintymään. Jos tahdot loistaa salissa, häpeän punasta, jatka äänihenkilönä.


Ihan pelkistetysti periaatteessa kyseessä on saada ääntä tilaan niin, että esitys/puhe tmv esilleasetettu kuuluu yleisölle mahdollisimman hyvin.

Miksaaminen on valintojen ja kompromissien tekoa. Joissain tuotannoissa miksaaja on osa itse esitystä, mm vaikuttamalla omilla keinoillaan esityksen sovituksiin. Tai peittämään  soittajien virheitä omilla valinoillaan.

Ei ole ihan yksi laulaja/soittaja, kun saa itsensä välillä kuuluviin vain monitoreihin, välillä edes niihin. Kuulemma sitä varten alkujaan keksittiin korvamonotorointi

Joskus miksausvalinnat tehdään tietoisesti ja sovitusti, joskus lennossa. Viisas äänihenkilö osaa seurata tilannetta ja tarvittaessa improvisoida keinoillaan.  Aina ei voi onnistua, eli mokia tapahtuu aivan varmasti ja useasti. Mutta niistä voi oppia. Ja viisas äänihenkilö myös oppii.

Ehkä tärkein läksy, jonka olen tässä vuosien kuluessa  oppinut on tehdä kotiläksyt etukäteen ja kunnolla.

Kun keikkaa sovitaan kannattaa tehdä muistiinpanoja ja kysellä. Ja surffata netti halki. Paikat ja tapahtumet & esiintyjät/puhujat löytyvät yleensä kohtuu helposti. Jos ei muuta, niin saa ainakin tuntumaa, mitä on tulossa.

Mahdollisuuksien mukana kannattaa käydä myös tutustumassa oudompaan paikkaan ja selvittää, mitä kalustoa siellä on käytössä, eli mitä pitä tuoda tullessaan.  Monessa paikassa on nimettyjä vastuuhenkilöitä, joita kannattaa kysellä. Pelkkä lupaus ”meillä on siellä hyvät vehkeet ja oikein isot ja kommeet kaiuttimet..” on oikeastaan hyvä lupaus satavarmasta kaaoksesta.

Netistä löytyy manuaaleja ja tutoriaaleja esimerkiksi oudomman miksauskonsolin käyttöön. Ei ole liioittelua tuoda omaa läppäriä ja nettiä keikalle mukaan.  Ihan vain, että pääsee pikapikaa lunttaamaan puuttuvia faktoja.

Print Friendly, PDF & Email