Ääni(historiaa)

Jokusia sanasia siitä mikä kuuluu ja tuntuu ja mitä tässä on vuosien varrella oppinut.

Olen ensi kertaa mukana äänikuvioissa, kun digitaali tarkoittaa tavalliselle ihmiselle korkeintaan kelloa ranteessa..

6 kanavaa ja pyörivät säätimet. Yamahan vahvistinmikseri. Paikallisen pelimanniorkesterin lainalaite Hakunilan kirkolla ja lauteilla Cimit.

olisiko ollut marraskuu -81?

Äänitystä opeteltiin, kellä oli, kasettidekillä/radiomankalla.  Johdot, oli mitä oli, mikit vielä enemmän. Silti dravia oli ihan kiitettävästi.

IBM esitteli PC:n noihin aikoihin.  Applen Macintosh oli tuloillaan.  Atarin ST…  MIDI-standardi julkaistiin -83

Nyt kokonainen äänitysstudio menee parissa laukussa vaikka mihin, tunnissa pyörii systeemi, josta silloin pystyi vain haaveilemaan.

Joka suhteessa.

Ennen nettiä oltiin kokonaan yritä-kokeile-erehdy-kerro eteenpäin-kysele kaikilta- tekniikalla liikkeellä. Kirjoja/lehtiä ei kauheammin ollut saatavilla, tai jos oli, niin ei teinillä rahat piisanneet.

Sen jälkeen ovat systeemit muuttuneet moneen kertaan.  Silti se vanha perusasia, hyvälaatuinen ja selkeä äänentoisto, livenä on haasteellinen.

Johdot ja mikrofonit ovat niistä vuosista parantuneet huimaavasti.

Ehkä parasta muutosta tässä on ollut näiden vehkeiden keventyminen ja tehon kasvu likipitäen samaan tahtiin.

Äänityspuolella kelat ja kasetit ovat korvautuneet tietokoneiden kovalevyillä ja muistikorteilla/-tikuilla. Äänitysprojekti ei ole enää kiinni edes rahasta, sillä ilmaisia äänitysohjelmia ja -kikkareita löytyy.  Ja ovat vielä monipuolisia. Mokomat.

Konetehoa näissä nykyvehkeissä on luokkaa riittävästi. Isoonkin produktioon. Aikaa ja vaivaa kuluu edelleen, mutta hyvä lopputulos ei edellytä ziljoonaluokan studiota.  Välttämättä.

Ja musiikkia kulutetaan nykyisin älyttömissä määrin.

Nimenomaan kulutetaan. Moni ei enää omista fyysistä kappaletta kuuntelemastaan musiikista. MP3:na voi olla satoja tunteja huttua bittiformaatissa. Kovalevyillä ja muistikorteilla.

Se vaan, että onko ihmisillä halua maksaa musiikista? Mistä muusikko/teknikko saa leivän pöytäänsä, jos kaikki pitää saada halvalla ja helpolla, mielellään ilmaiseksi ja heti, kulutukseen?

On siihen olemassa ratkaisuja. Nyt vaan että saadaan ratkaisut ja kysyntä & tarjonta kohtaamaan. Mutta niistä ehkä lisää vähän myöhemmin artikkeleissa.

Print Friendly, PDF & Email